Slik vurderer Google kvalitet! - 9 ting du må være klar over
Hva er Affiliate-markedsføring?

Innholdsfortegnelse

Går du med tanker om å lage en ny nettside og lurer på hvordan?

Her er mine egne erfaringer og fremgangsmåtene jeg bruker for å sette opp nye nettsider. Det trenger ikke være avansert og vanskelig, og trenger heller ikke koste stort. Siden inneholder annonselenker – les forklaring helt nederst på siden.

Jeg har satt opp endel hjemmesider gjennom årene. Helt fra den aller første hjemmesiden min jeg laget med en blanding av HTML og FrontPage. Jeg kan ikke kalle meg en ekspert på webdesign akkurat, men jeg har lært mye i årenes løp og ting har endret seg kraftig. Det å sette opp en hjemmeside er egentlig ganske enkelt nå til dags.

Det er fem kriterier som er viktig for en vellykket webside, og som jeg følger selv:

 1. Hastighet og støtte for mobil bruk
 2. Profesjonelt design og utseende
 3. Det skal være lett å navigerer rundt på sidene
 4. Bruken av et enkelt publiseringsverktøy
 5. Kvalitetsinnhold

Hvis du er ny innen dette så ikke bli skremt. Denne artikkelen tar for seg det helt enkle og de første stegene mot det å starte et nettsted selv.

Det er altså mye lettere å sette opp en profesjonell nettside i dag en før.

Med hjelp fra et publiseringssystem kan alle sette opp nettsider uten noen spesiell erfaring fra tidligere webutvikling. Det kan også kalles innholdsstyringssystem, eller Content Management Systems (CMS) på engelsk. Mer om det lenger ned.

For meg er det særdeles viktig at man lett klarer å oppdatere en webside regelmessig. Det er viktig at slike publiseringsverktøy gjør det enkelt å logge seg inn i, enkle å laste opp bilder og media, enkelt å skrive artikler og lage innhold og superenkelt å publisere. Mange av mine gamle sider led en sakte død ettersom jeg syns offline HTML koding og FTP opplasting gjorde det tungvint å oppdatere. Sånt slipper man i dag!

Det kan være mange grunner til at man vil lage seg en webside. Jeg lager blogger for å skrive om interessene mine samt skrive innhold jeg kan krydre med affiliate linker og tjener penger på henvisningssalg. Det er også mange måter man kan lage en hjemmeside på, men de jeg skriver om her er den metoden jeg synes er enklest.

Husk at du alltid kan spørre om ting i kommentar feltet nederst hvis du lurer på noe. Nå over til det som er spennende:

Hva trenger du for å komme i gang

Hvilke hoved ingredienser er grunnleggende å ha for å begynne en ny webside. Jo:

Punkt 1: Du trenger et domenenavn. Dette er toppnivå adressen din med typisk .no eller .com bak. For norske sider anbefaler jeg å bruke .no. For sider myntet på det amerikanske markedet viser det seg at .com domener er best fordi de rangerer bedre på Google og ser proft ut. For England er det co.uk som gjelder. Dette koster alltid noen få kroner.

Punkt 2: Du trenger et sted å lagre hjemmesidefilene dine å koble domenet mot. Dette kalles somregel webhotell eller host/hosting.

Punkt 3: Et innholds- og publiseringssystem som gjør det lett å sette opp og oppdatere hjemmesiden.

Punkt 4: Det er lurt å ha mulighet for å generere e-postadresser med domenenavnet ditt bak. Det ser bedre ut enn å bruke gmail.com, online.no eller yahoo.com for eksempel.

Husk at når du eier et webhotell kan du koble flere nettsider og domener mot ett hotell så lenge man ikke bruker opp plassen. For rene blogger finnes det også en mengde gratisløsninger, selv om jeg ikke vil anbefale dem. Mer om hvorfor lenger ned.

Hva er et bra domenenavn?

Før i tiden kunne man få en ekstra boost i Google rankingen man hadde søkeordet sitt i domenenavnet. Med det mener jeg for eksempel brasnekkeroslo.no, som er et søkeord folk søker på. Det er ikke nødvendigvis tilfellet lenger. Det hevdes at en algoritme hos Google sin søkemotor fra 2012 straffer såkalte Exact Match Domain (EMD) domener. De lærde strides om hvor mye det har å si, men jeg har faktisk opplevd selv at domener med søkeord ikke slår an like bra som mer kreative navn. Dette er nok mer en utfordring i engelske domener, og ikke så mye blant norske.

Spesielt på engelske .com domener kan det være vanskelig å finne enkle domener med søkeord i uansett siden markedet er så mettet. Det er stort sett lettere å finne et kult norsk domene navn, men reglene er strenge på at man ikke må ta noe som et firma eller merkevare allerede heter, selv om de ikke har gjort krav på selve domene navnet.

Ettersom det er innholdet på siden din og ikke domene navnet som har så noe å si for rangering av siden i søkemotorer, kan det være lurt å finne på noe kult og brandable istedet. Skal man drive med affiliate-markedsføring er det til syvende og sist målet ditt å lage en autoritetsside med mass nyttig innhold, og du bygger opp din egen merkevare.

Domennavn

Mitt toppnivå domenenavn

Her er noen tips for å finne bra domenenavn:

 1. Et domenenavn bør være enkelt å huske og lett å uttale. Gjerne kortest mulig, men ikke forkort bare for å forkortelsens skyld.
 2. Velg .no domene for norske sider. Velg .com for engelske sider. Ikke velg .net, .org, .as eller .xyz bare fordi du absolutt må ha et navn som er opptatt med .com eller .no. Da er det bedre å finne på noe nytt.
 3. Bruk gjerne eksisterende firmanavn eller noe som beskriver din interesse.
 4. Finn på noe kult, unikt og ‘brandable'. Sett sammen to ord. Tull med ord.
 5. Ikke bruk merkevarenavn du ikke har rettigheter til i domenenavn. Det er rett og slett ikke lov. (Cola, Nike, Volvo osv.)
 6. Unngå bindestrek. (-) Kalles ‘hyphenated name' på engelsk og er vanskelig å få med seg om noen snakker om domenet ditt og kronglete å skrive.
 7. Prøv å unngå tall i navnet. Unngå årstall og datoer helt.
 8. Prøv å unngå trend ord som er kule nå, men kanskje ikke om noen år. Tenk langsiktig.

Har du flere ideer og gode råd, skriv det gjerne i kommentarfeltet nederst.

Hvor får jeg tak i domener og webhotell?

Domener og webhotell er tjenester du må betale litt for, men det er som regel ikke snakk om mange pengene i året. Det er det uansett verdt hvis du skal starte din egen nettside med mål om å tjene penger online.

Jeg har gjort det på følgende måte.

Norske .no domener kjøper jeg før øyeblikket hos Domeneshop da de har greie priser og mange andre nyttige tjenester som bra webhotell og mulighet for epost med domenenavnet. De er stabile og kjente. Jeg brukte for mange år siden One.com helt til jeg fant ut at sidene ikke lå på norske servere. Jeg flyttet da over til ProISP og fikk den gangen god hjelp. Nå som ProISP er eid av One bruker jeg ikke dem lenger.

Engelske .com domener kjøper jeg normalt sett hos Namecheap siden de er billige, har bra brukergrensesnitt og de har markedsplass for domenesalg. Pris for et .com domene ligger gjerne lavere enn $10 for et år. Ellers er GoDaddy et bra alternativ mange bruker.

Siden det kan være vanskelig å finne ledige .com domener trenger man ofte å gjøre endel research. Jeg bruker Domainsbot for å få gode forslag og sjekke hva som er ledig. Det er også et stort marked for å snappe opp kule domener som folk ikke betaler for og som kommer ut på markedet igjen. De kan man sjekke ut via Justdropped.

Sjekk litt rundt og undersøk priser og hva du får med. Det kan være greit å velge en domeneleverandør som også gir deg bra pris på webhotell.

Min anbefalning til webhotell er One.com. Jeg her flere norske sider her pluss et par engelske. De har fordeler som Ett klikks WordPress installasjon, e-post administrasjon med ubegrenset antall adresser, enkelt kontroll panel og muligheten for nettbutikk. Er du ikke kunde her fra før får du 50 kr i rabatt ved å klikke på bildelinken på høyere side.

Resten av mine engelske sider er hosted hos Wealthy Affiliate. Vil du prøve å sette opp en skikkelig WordPress side helt gratis med domenenavn og det hele, gir de deg mulighetene til det for hele to sider. Pluss at du kan lære masse mer om affiliate markedsføring på kjøpet. Prøv om du vil, det koster ikke noe for oppstartsmedlemskapet. Nytt av året er at man kan kjøpe domener rett fra denne tjenesten.

Les min anmeldelse av Wealthy Affilite her.

del_twitterdel_facebook

Tanker rundt enkle gratis bloggløsninger

Jeg begynte for mange år siden å skrive en blogg om fotohobbyen min med gratisløsningen til WordPress. Ja, det er gratis uansett men da mener jeg løsningen på wordpress.com hvor man får en nettadresse alla nettadresse.wordpress.com og blogger derfra. En norsk løsning er typisk blogg.no.

Skal du lage en skikkelig nettside er ikke dette noe å anbefale. Etter endel år innså jeg at jeg hadde mer lyst til å ha et ordentlig domene og mer kontroll på siden min, så jeg flyttet den ut og kopierte den inn hos en skikkelig domene og webhotell løsning. WordPress er heldigvis laget slik at nettsider forholdsvis enkelt kan eksporteres ut og flyttes litt rundt uten særlig store problemer.

For å ytterligere forvirre litt er det viktig å vite at WordPress kan lastet ned gratis fra wordpress.org. MEN om man bruker for eksempel One.com og registrerer et domene der, har man mulighet til å laste inn dette fine publiseringssystemet direkte med ett klikk og man er i gang.

Hva er egentlig WordPress?

Det har vært mye snakk om dette verktøyet nå men ikke så mye om hva det egentlig er. Som nevnt i toppen er det et system basert på PHP and MySQL. som ligger i bakgrunnen og styrer nettsiden din. Ifølge Wikipedia er populære WordPress brukt på 60 millioner nettsider totalt og 23.3% av de 10 millioner viktigste nettsidene i verden brukte det i begynnelsen av 2015.

Etter installasjon logger man seg inn på siden din via nettleseren og får tilgang til hele kontrollpanelet. Herfra legger du inn sider, skriver poster og laster opp bilder. Man godkjenner og skriver kommentarer, laster opp skreddersydde utvidelser (plugins) og endrer utseende. Når man har fått dreisen på det er det veldig enkelt.

wordpress_kontrollpanel

WordPress kontrollpanel

En av de store fordelene er at det ikke koster noen ting. Så det er en kraftig og kostnadseffektiv måte å lage en webside på.

Her er noen andre fordeler:

 • Veldig enkelt å sette opp og installere.
 • Ingen koding, HTML, eller avansert data kunnskap.
 • Tusenvis av utseender og templates du kan velge mellom.
 • Over 10.000 utvidelser og plugins med nye funksjoner.
 • Svært online samfunn som kan hjelpe deg samt at det er lett å finne opplæringsmateriell både på YouTube og via Google.

Jeg kommer til å skrive massevis av guider og WordPress tips etterhvert, så følg med.

Det finnes en hel bråte med andre CMS systemer men mange av de er dyre og det trenger du ikke. Foruten WP har jeg hørt om folk som bruker Joomla!, ellers har jeg ikke veldig stor erfaring med andre. Mange av de store nettavisene lager sine egne systemer eller bruker eZpublish, Drupal, Escenic eller Origo for å nevne noen.

Oppsummering

Håper du har blitt litt klokere og har skjønt litt mer om hvordan lage en nettside. Det viktigste man trenger å vite i tillegg til at det er lett å lage hjemmeside er altså:

 1. Domenenavn
 2. Webhotell
 3. Publiseringssystem

Vil du prøve å lage en hjemmeside gratis kan du teste det via Wealthy Affiliate om du har lyst. Skriv gjerne en kommentar om hvordan det går eller hvis du har spørsmål.

Les også artikkelen min om hvordan Google rangerer kvalitet på nettsider så får du et innblikk i hva du skal jobbe mot.

Slik vurderer Google kvalitet! - 9 ting du må være klar over
Hva er Affiliate-markedsføring?