IFTTT er et nyttig verktøy for å automatisere små oppgaver
Min første sjekk på over $1000!

Innholdsfortegnelse

Å heve sjekk fra utlandet kan være litt kronglete – her er hvordan du gjør det.

Det hersker ingen tvil om at konseptet sjekk er et fenomen som er på vei ut. Her i Norge har vel den yngre generasjonen knapt hørt om hva sjekk er. Jeg husker faren min betalte med sjekk på restaurant, men det er sikkert 25 år siden. Det var et vanlig betalingsmiddel på 70 tallet, så det sier jo sitt.

Artikkelen inneholder annonselenker – les forklaring helt nederst på siden.

Som affiliate i utenlandske nettbutikker og nettverk er det desverre slik at man ofte kommer borti å få utbetalinger sendt i post som en sjekk. I hovedsak er det USA, Frankrike og Storbritania som fortsatt tyr til sjekker. Noen ganger er det ingen andre muligheter, som for eksempel hos Amazon Associates. Riktignok går flere og flere over til Paypal etterhver og det letter transaksjonene vesentlig. Jeg, og de fleste andre affilaites, håper Amazon snart begynner å benytte seg av Paypal.

Ikke missfortså meg – det å få en sjekk i posten er i seg selv ganske gøyalt. Det er et synlig bevis for at jobben man gjør gir avkastning. Les om da jeg fikk min første sjekk på over $1000 her. Utfordringen starter når man skal heve den i norsk bank.

Og for all del ikke gi opp drømmen om å jobbe hjemmefra og tjene noen kroner ekstra med affiliate provisjoner av den grunn! Det finnes såklart muligheter for å unngå dette og velge affiliate programmer som betaler ut med wire transfer eller Paypal.

Nederst følger en oversikt over hvilke norske banker som håndterer sjekker. Men først:

Kort om betaling fra de store affiliate nettverkene

Her er en kort oversikt over hvilke betalinsmuligheter de store affiliate nettverkene tilbyr. Litt utenfor tema til artikkelen, men pytt sann. Greit å vite.

Som du ser er det store variasjoner. Siden jeg er hyppig bruker av Amazon Associates, som regnes som et privat affiliate program som går utenom de store samlesidene, får jeg betalt rett fra dem – med sjekk.

UPDATE: Les hvordan jeg nå får Amazon Associates inntekter utbetalt til norsk bankkonto!

Slik hever jeg sjekker i Norge

Hvordan heve utenlandsk sjekk i Norge

Sjekk er gøy, men …

Etter at man får det hyggelige brevet med betalingspapiret i posten må man ta turen til en bank.

De norske bankene har litt forskjellige retningslinjer. Jeg har lest endel på forum om personer som mottar sjekker de rett og slett ikke får hevet i sin lokale bank, men det er ikke umulig å finne en løsning. Ifølge kunderådgiveren hos Nordea er det færre og færre som kommer innom med sjekker, så til syvende og sist er det en utdøende tjeneste.

Så hvordan går jeg fram for å heve en sjekk fra utlandet?

Min hovedbank Skandiabanken hever ikke sjekker fra utlandet, så der var det ikke mye hjelp å få. Sparebank 1 er heller ikke til mye hjelp lenger. Heldigvis har jeg kundeforhold i flere banker så jeg fant har mulighet hos Nordea og DnbNor.

Det kommer alltid et gebyr på toppen og det kan være litt overraskende stort. Det lønner seg altså ikke å heve en drøss med småsjekker! Spar opp og få affilaite programmet til å vente med å sende ut sjekken før du har nådd en høyere sum, selvom du må vente noen måneder. Jeg satt min grense til $1000 hos Amazon, men det er selvfølgelig et valg du tar selv.

I tillegg må du regne med at det kan ta ukesvis, kanskje månedsvis å prosessere sjekken i banken. Sjekken må igjennom mange ledd både i Norge og i den utenlandske bank. Nordea anslo fire uker og DnbNor mente alt fra mellom to til ti uker. Alt i alt går det litt sirup med sjekk. For ikke snakke om at man må ta seg fri fra jobben for å gå til fysisk bank for å levere den inn.

del_twitterdel_facebook

Norske Banker som hever utenlandssjekker

Listen over norske banker er egentlig veldig lang, men det er få som fortsatt har denne tjenesten. Sjekk listen under for de du kan bruke. Er du ikke kunde i aktuell bank fra før kommer egne gebyrer for å åpne en konto å sette inn pengene på. Heving av sjekk foregår alltid i fysisk filial.

BankPris*Tid**Kommentar
DnbNOR450 NOK + omkostninger fra utenlansk bank2-10 ukerEtter å ha snakket med flere kundebehandlere er fortsatt prisen noe usikker. Det var også forskjell på anslått tid. Noen sa 4-10 uker, andre mellom 2-6.
Nordea450 NOK + omkostninger fra utenlandsk bank (min bank 30 USD)4 ukerNordea har ca de samme prisene som DnbNOR og anslo 4 uker.
Danskebank5% av beløp-Dyreste alternativ. Det koster 5% av sjekkens pålydende, men minimumsbeløpet er satt til 500 NOK og maksimum 5000 NOK. Så det koster ihvertfall 500 kr.

* = Prisen for å veksle sjekk i utenlandsk valutta som må bekreftes i den utenlandske banken. De kaller det inkasso. Den norske banken må innhente pengene fra banken før de kan overføre til din konto, så gebyrer kan komme på toppen.
** = Tiden det tar å få pengene på konto.

Oppdaterer med omkostningene når jeg får greie på dem.

Trenger andre erfaringer

Selvom heving av sjekk er en tidkrevende og til tider irriterernde prosess, vil ikke det hindre meg i å fortsette å tjene penger på nett via affiliate salg, men jeg håper denne betalingsformen er historie om noen år.

Sist men ikke minst:

Jeg er veldig interessert i å høre om hvordan du selv hever sjekker fra utlandet og om dine egne erfaringer. Kanskje har jeg oversett noen norske banker også som jeg kan føye til på listen. Kommenter gjerne under.

IFTTT er et nyttig verktøy for å automatisere små oppgaver
Min første sjekk på over $1000!