Til deg som sitter hjemme og vil tjene penger på nett
Mine erfaringer med affiliatenettverket TradeTracker

Innholdsfortegnelse

Tjenester med gratis bilder til nettsider og blogger

Når du skriver innhold til nettsiden din er det viktig å krydre med fine bilder som passer til innholdet. Det å bruke bilder og video er en viktig strategi for SEO som gjør artikkelen din hyggelig å lese og som får folk til å bli værende på siden. Lenger ned på siden tipser jeg om tjenester på nett med gratis bilder som jeg bruker selv på mine sider.

Bilder kan brukes for å illustrere et poeng og bryte opp en lang tekst. Husk også at ved å kalle bildefilen det samme som søkeordet du prøver å ranke for på Google og husker på å legge inn en beskrivelse på bildet med søkeordet, er sjansene store for at det dukker opp i bildesøket på nett også.

Nok en vei for å få trafikk inn til siden din for deg som driver med affiliate markedsføring

Det aller, aller beste er selvfølgelig om du klarer å ta egne illustrerende bilder med kamera eller mobiltelefon. Men når det er ikke mulig må man skaffe bilder på andre måter.

Det står mellom å finne lovlige gratis bilder og kjøpe stockphoto. Husk at du for all del ikke må «låne» eller laste ned bilder fra et tilfeldig sted på nett. Det er regnet som stjeling av åndsverk og du kan risikere anmeldelser og bøter.

Artikkelen inneholder annonselenker – les forklaring helt nederst på siden.

Spør om tillatelse

Har du funnet et bilde på nett tatt av en fotograf du mener passer perfekt til nettstedet dit er det ingenting i veien for å finne kontaktinfo, sende av gårde en epost med spørsmål om du kan få tillatelse til å bruke bildet for å illustrere en bloggartikkel. Du kan tilby deg å lenke tilbake til fotografens hjemmeside, Flickr profil, Instagram profil eller annen sosial profil. Eventuelt kan du tilby deg å betale en liten sum for å få bruke bildet.

Får du positivt svar må du huske å følge opp, lenke der det lenkes skal og notere deg ned epost korrespondansen slik at du i en framtidig situasjon kan vise tilbake til avtalen dere gjorde.

Fordelen med å spørre en fotograf er at du kan være heldig å få lov til å bruke et unikt bilde. Bakdelen er at det kan ta tid å få svar, det kan koste endel penger og som regel får man ikke svar i det hele tatt. Vær også kritist til hvilke nettsider man spør… det kan jo hende de har stjålet bildet selv.

Det enkleste er å bruke tjenester som tilbyr nedlasting av bilder. Du kjenner sikkert til Shutterstock og istockphoto men jeg syns de har en vanskelig prismodell, i hvert fall for enkle blogger som bare trenger et bilde i ny og ne. Men du kan jo sjekke om det passer deg.

del_twitterdel_facebook

Tjenester med gratis bilder

Disse to sidene bruker jeg ofte for å finne gratis bilder. De har mye å by på men vær litt obs på at mange av de flotteste bildene blir brukt av mange. Selv har jeg flere ganger droppet å bruke et bilde som jeg tror jeg har sett et eller annet sted. Det kan være lurt å lage seg konto på mange av disse sidene da man får enkel historikk over hva du har lastet ned derfra.

Pixabay

Pixabay krever ingen innlogging og du kan søke på både engelsk og norsk. Bildene kan brukes fritt for kommersiell bruk de sier ingen henvisning er nødvendig, men du kan alltids lenke tilbake hvis du syns det passer.

Pixabay forside med søk på bilder fra Norge

Pixabay forside med søk på bilder fra Norge

Pexels

Hos Pexels kan du også søke på norsk og finne mye bra. Lisensen for gratis bilder har ingen spesielle forhåndsregler. Det er ikke nødvendig å nevne opphavsperson, men om du har mulighet er det alltid hyggelig å skrive hvor man har hentet bilde fra og hvem som har tatt det. Man har full mulighet til å endre og redigere bildene. Krever heller ingen innlogging.

Gratis bilder fra Pexels.

Gratis bilder fra Pexels.

Unsplash

Unsplash minner veldig om sidene over og er nok en bra kilde til gratis bilder. Nedlasting av materiale er enkelt og greit. Det kommer opp en link til fotografen man kan lime inn for å si takk.

Unsplash med bildesøket 'norge'

Unsplash med bildesøket ‘norge'

Adobe Stock

Adobe Stock har et stort bildearkiv og har nå også en egen Gratis del.

En anbefaling helt på slutten

Dette er en kjøpetjeneste, men jeg har derimot falt for tjenesten Depositphotos som selger bildepakker til en veldig rimelig penge. Tjener du penger på nettstedet ditt og har råd til å betale for en rimelig bildepakke slik som meg, syns jeg det er verdt det. Prisen på bildene er rundt 1$ per bilde på den dyreste løsningen, men blir billigere jo flere man kjøper. Man kommer lang vei med en pakke på 100 bilder.

Fordelen med å betale litt for royalty free bilder er at det er litt mindre sannsynlig at bildene er hyppig brukt. Kvaliteten på bildene man finner her er også bra og man kan sortere på masse filtrere som med og uten folk. orientering som høykant eller liggende, om bildene er for redaksjonelt eller ikke redaksjonell bruk og så videre.

depositphotos_bilder

Mye bra på Depositphotos

Jeg har også kjøpt en del rimelige bildepakker via deals på Appsumo som kommer jevnt og trutt.

Tips til billedbruk på nettside

  • Vær 100% sikker på at du har lov til å bruke bildet.
  • Unngå å bruke motiv der det er tydelig at det er tatt i USA eller Australia på norske sider. Det ser rart ut.
  • Gjør om størrelsen til bildefilen så den ikke er for stor og tar lang tid å laste inn. Det er dårlig for SEO.
  • Gjør om filnavnet så det passer til innholdet ditt. For eksempel gratis_bilder.jpg. Bra for SEO.
  • Husk å legge til mer bildebeskrivelse. I WordPress, under Media der bildene ligger, anbefaler jeg å fylle inn Alternativ tekst, Bildetekst, Beskrivelse og Tittel på bildet. Bildetekst dukker opp under bildet.
  • Bilder bør passe til contekst.

Har du kommentarer eller vet om andre bra måter å skaffe gratis bilder på er det supert om du legger igjen en beskjed under.

Til deg som sitter hjemme og vil tjene penger på nett
Mine erfaringer med affiliatenettverket TradeTracker