Merverdiavgift og affiliate markedsføring!
Regnskap og skatt på affiliate inntekter!

Artikkelen inneholder annonselenker – les forklaring helt nederst på siden.

Innholdsfortegnelse

Er det enklere å tjene penger på affiliate markedsføring i hjemlandet, enn i store USA? Her er mine tanker om det.

Jeg har i mange år drevet nisjesider og holdt på med affiliate markedsføring rettet mot det engelskspråklige markedet, særlig USA. Hvis du ikke vet hva det er, så sjekk artikkelen min hvor jeg beskriver nøye hva affiliate markedsføring er.

All denne aktiviteten har selvfølgelig pågått fra sofaen i kjære Norge. I all hovedsak valgte jeg å satse på det geografiske landområdet og språket engelsk fordi markedet er så vanvittig stort og mulighetene mange. Tankegangen var nok litt som de som emigrerte fra Norge til USA på 1800-tallet. Alt er jo så mye bedre der… Men i store markeder er det også stor konkurranse. Ikke alle lykkes med drømmen dengang, og sånn vil det være med affiliate markedsføring og SEO også.

I tillegg suste jeg gjennom nettkurset WA for å lære meg alt dette, og siden det er et engelskspråklig kurs ble jeg vel litt farget av det og tenkte ikke så mye over at det går an å tjene penger på nett her til lands også.

Jeg har noen norske sider også, denne for eksempel (minegensjef.no) og nå ebutikker.no, men den helt store norske satsingen har jeg ikke kastet meg på.

Sakte endring

Akkurat nå er jeg i en sakte prosess hvor jeg har begynt å like mine norske sider bedre. Det er mange årsaker til det, men  først og fremst ser jeg at de har stort potensiale og at sidene tjener penger. Jeg trodde i utgangspunktet markedet var lite og vanskelig her til lands, men det virker som jeg tok feil.

Det er selvfølgelig forskjell på den potensielle kundegruppen i USA på 326 millioner folk og Norge med 5.3 millioner, så sånn sett kan man virkelig skyte gullfuglen hvis man holder seg til USA og har dyktighet, utholdenhet og en god porsjon flaks. Ingen vet jo hvordan man temmer google.com best mulig, men med jevn jobbing og aldri-gi-opp mentalitet er alt mulig der og.

Men, og det er et stor men….

Forskjellene på amerikansk og norsk affiliatemarkedsføring

Forskjellen jeg ser er at det er veldig mye enklere å rangere høyt på Google med norske søkeord enn engelske. Det er rett og slett mindre konkurranse. Selv med å bruke alle triksene i boka ser jeg at det mange ganger krever mer innsats å ranke i USA enn på norsk. Jeg blir faktisk overrasket over hvor fort og høyt jeg kommer med søkeord i Norge ved å bruke alle små og store teknikker jeg har lært.

Søkemotoroptimaliering (SEO) er generelt lettere.

Det er hakket vanskeligere å definere hvilke norskspråklige søkeord det er verdt å satse på med mye trafikk og lite konkurranse. På engelsk har man via programmer som Jaaxy og KWFinder mer data på også såkalte ‘low hanging fruit' søkeord enn norske. Jaaxy er ikke på engelsk i det hele tatt men har vært mitt favoritt søkeordsprogram i mange år. KWFinder er flerspråklig og du kan finne mange norske søkeord selv om du som regel begrenses til å få data på søkesetninger mellom ett og tre ord.

Sitter på cafe og jobber med denne teksten om norsk affiliate markedsføring.

Sitter på cafe og jobber med denne teksten om norsk affiliate markedsføring.

Jeg syns det er enklere å skrive på norsk selv om jeg ikke har noen problemer med å skrive engelsk. I mine øyne har jeg faktisk blitt mye bedre på engelsk etter at jeg begynte å skrive drøssevis av artikler til affiliatenettstedene mine. Men det er fortsatt noe annet å skrive på morsmålet og tekstene blir mer frie. På sett og vis også mer ærlige og personlige.

Ærlighet og nytteeffekt er to superviktige elementer som man er nødt til å bake inn i en suksessformel.

Jeg nevnte dette med teknikker for å komme høyt på Google for å få trafikk som leder til salg. Dette går på søkemotoroptimalisering (SEO) jeg har en lang sjekkliste med det som skal til for å ranke. Den kommer jeg til å publisere senere. Listen består av en miks av triks jeg har lært via Wealthy Affiliate, Backlinko's kurs Seo That Works 2 og andre steder.

Det kan vike som disse finspissede og nøye utprøvde teknikkene som er helt nødvendig i USA funker med en ekstra boost her i Norge – igjen fordi konkurransen sikkert er mindre og det er lettere å skille seg ut.

Jeg får i tillegg mange flere eposter og generelle tilbakemeldinger på de norske sidene. Det må jo ha noe med at de når fram bedre? For ikke å snakke om at det er mye enklere å få utbetalt inntekter via norske affiliate nettverk enn f.eks. Amazon sin sjekk filosofi. Sats lokalt er mitt nye mantra…

del_twitterdel_facebook

Massevis av affiliate programmer og nettverk med norske programmer

Det er massevis av affiliate programmer, eller partnerprogrammer, på norsk som gir deg gode prosenter eller høye engangsbeløp. Det lønner seg å være litt kritisk og gjøre litt research. Sjekk hvor mye du faktisk får i lomma, hvor lenge cookien varer og hvilke støtte du får av innehaveren for affilliate programmet. Felles for de alle er at du stort sett trenger melde deg inn i et nettverk med programmer slik som TradeTracker for å få tilgang til kodene. Les anmeldelsen min om akkurat dette nettverket her.

Jeg har tidligere skrevet om 10 affiliate nettverk med norske programmer du bør bli medlem av.

Har du et nettsted, eller har lyst til å lage din egen nettside, om emner i følgende kategorier, har du gode muligheter i Norge:

 • Biler / Motorsykler
 • Bøker / Aviser / Blader / Trykksaker
 • Dyr / Dyrehold
 • Gaver
 • Gadgets
 • Data / Programvare
 • Hjem / Hage / Interiør
 • Mat / Drikke
 • Sport / Trening / Helse
 • Voksen / Dating
 • Baby / Barn / Familie
 • Reise / Fritid / Ferie
 • Mote / Klær / Smykker
 • Penger / Lån / Finans / Bank

Noen av affiliate programmene i lånemarkedet gir særdeles gode provisjoner på flere tusen kroner. Sjekk blant annet Bank og Finans kategorien til Adraction.

Litt uforutsigbart

Det er en litt irriterende og vanskelig ting med norsk affiliatemarkedsføring jeg ikke opplever som Amazon Assoicates medlem. Det er at jeg flere ganger har opplevd at norske nettbutikker stenger affiliate programmene sine. Kanskje det ikke er lønnsomt eller at de ikke tjener nok på det, ikke vet jeg, men for min del er det litt trist når jeg har lagt ned mye arbeid i å promotere en bestemt vare eller nettbutikk også forsvinner plutselig hele grunnlaget for å tjene penger hos dem.

Av og til virker det som de rensker litt opp i egne programmer som er på flere nettverk. Da kan man bare melde seg inn via et annet nettverk. Andre ganger forsvinner det helt.

Dette er noe jeg ikke tror jeg kommer til å oppleve med Amazon på en veldig, veldig god stund.

Siste ord…

Det er ikke sikkert jeg har rett i mine antagelser, og det kan godt hende jeg endrer meg ved neste korsvei og går tilbake til mer USA-fokus, men nå satser jeg lokalt.

Hva tror du er best? Les også de spennende artiklene om regnskap, skatt og merverdiavgift som affiliate markedsfører.

Merverdiavgift og affiliate markedsføring!
Regnskap og skatt på affiliate inntekter!