Hvordan heve sjekk fra utlandet i Norge!
Wealthy Affiliate anmeldelse - en gylden mulighet?

Min største sjekk så langt.

Godt nytt år alle sammen!

Jeg starter året friskt med å løpe i postkassen og plukke opp min første sjekk på over tusen dollar. Det er en liten milepæl for meg og også en påminnelse om at jeg får til å tjene penger på nett. Det er selvfølgelig altfor lite til å leve av, men som ekstra hobbyinntekt er det ikke så verst.

Pengene er provisjoner fra Amazon.com‘s affiliate program, Amazon Associates. Det er ikke basert på salg av egne produkter, men kun prosenter av solgte varer når de får kunder via mine nisjesider og henvisningslinker. Foreløpig er det egentlig bare en av nettsidene mine som drar lasset.

Det jeg tjente på julesalget i år, som jeg skrev om i Desember, er heller ikke medberegnet her siden all utbetaling alltid er litt forsinket.

Jeg lurte veldig på hvor lang tid det ville ta å sende sjekken til Norge. Amazon selv hadde i forkant ikke noe godt svar på dette og hadde erfart alt fra tre uker til Canada til et par dager til Europa. Min tok ca en uke og det er helt greit.

Nullskatt i USA

Norge har en skatteavtale med USA fra 1971 som gjør at man ikke betaler skatt i USA men i Norge. Meningen å slippe dobbeltbeskatning. Ikke alle land har det slik.

For å få til dette samt hindre Amazon og andre amerikanske affiliate systemer å holde igjen skattepenger trenger man et såkalt ITIN nummer, Idividual Taxpayer Identitification Number. Dette får man av skattemyndighetene i USA, Internal Revenue ServicesIRS.

Dette er noe jeg ordnet for mange år siden da jeg solgte 3D modeller på Turbosquid og innebar endel skjemaskriving og en tur til den amerikanske ambassaden.

del_twitterdel_facebook

Sjekk er ikke helt ideelt

For en som bruker Skandiabanken som hovedbank er ikke det å få en sjekk helt ideelt. Rett og slett fordi Skandiabanken ikke har filialer og mulighet til å heve utenlands sjekker. Planen er å åpne firmakontoer hos en annen bank som DnbNor eller Nordea.

Amazon.com og flere andre av de store affiliate nettverkene bruker sjekk, og hadde det ikke vært fordi Amazons affiliate program er så bra, hadde jeg brukt et annet som for eksempel bruker Paypal. Jeg leste noe om at Amazon jobber mot å støtte Paypal men at det ligger litt fram i tid.

De andre utbetalingsløsningene Amazon har er å bruke pengene på Amazon produkter, som ikke er aktuelt, og å overføre til Amerikansk bank. Det er vanskelig og kostbar affære å åpne en bank konto i USA uten å være amerikansk. Man må møte opp i banken, eventuelt sende en stedfortreder, og de fleste banker krever at det står ganske mye penger på kontoen til en hver tid. Den største hindringen er kanskje å få tak i et Social Security Number.

Jeg holder meg til sjekk enn så lenge. Man slipper i hvertfall Amazon sitt behandlingsgebyr på sjekker på $15 når man er fra «utlandet» og ikke har andre muligheter. Norske banker tar opp mot 500 kr i gebyr for å heve utenlands sjekker. Les mer om heving av sjekk i norske banker her.

Husk å les anmeldelsen min av nettkurset jeg kan takke for at jeg lærte meg dette.

Sees!

Hvordan heve sjekk fra utlandet i Norge!
Wealthy Affiliate anmeldelse - en gylden mulighet?