Mine erfaringer med affiliatenettverket TradeTracker
5 gode verktøy for norsk søkeordsanalyse!

Artikkelen inneholder annonselenker – les forklaring helt nederst på siden.

Innholdsfortegnelse

På tide å bevege seg bort fra Amazon?

Som fersk affiliate markedsfører mange år tilbake i tid, startet jeg friskt ut med en nisjeside i det amerikanske markedet. Produktene jeg skrev om og affiliate lenkene jeg delte ut ledet nesten utelukkende til det gigantiske nettvarehuset Amazon. Det var også her jeg tjente mine aller første affiliate dollars gjennom Amazon Associates.

Amazon har blitt en vanvittig pengemaskin som omsatte for 280,52 milliarder dollar i fjor. Amazon er viden kjent takket være all «gratis» markedsføring fra over en million affiliates som sørger for at folk handler alt de trenger hos dem. Nå som Amazon har kommet til Sverige under amazon.se blir det spennende å se om man kan linke seg opp mot Amazon Associates Sweden, eller det svenske Amazon affiliate programmet hvis det kommer.

I begynnelsen husker jeg at jeg frydet meg over å se salgene mine øke og at provisjonen økte hvis man solgte mer 100 ting, og enda mer med 1000 ting hver måned. Det kunne gi en skikkelig boost noe som gjorde at sjekken en jul med masse salg ble overraskende høy.

Egentlig husker jeg ikke helt tallene her, om det var 100 eller 1000, for den muligheten tok de plutselig bort. Pytt sann tenkte jeg og fortsatte likevel, selv om gleden med toppingen på inntjeningen forsvant.

Flere kutt

Så gikk det en stund, og boms så ble prosentandelen på hvert salg man gjorde senket. Det var heller ikke så gøy, men jeg fortsatte likevel. Det var ikke så mye man kan gjøre. Jeg tenkte at det bare var å stå på, fortsette å skrive innlegg, få mer trafikk og salgene ville øke for å dekke opp dette. Siden «alle» handler fra Amazon uansett, vil man alltid gjøre salg her, tenkte jeg.

Disse kuttene fortsatte og nå er det kuttet på nytt.

Jeg leser om dette i en artikkel på Wealthy Affiliate de har kalt ‘The Amazon Affiliate Program is Officially in Free Fall‘, altså at Amazon sitt affiliate program er i fritt fall. Som affiliate kurs har de alltid markedsført Amazon som et bra sted å begynne, men det virker som de nå irriterer seg over at Amazon med Jeff Bezos i spissen gir sine samarbeidspartnere som har hjulpet dem mot suksessen mindre og mindre.

21 April i år vil altså provisjons strukturen se slik ut:

Kort oppsummert får man nå ganske mye mindre. Mens man tidligere fikk 8% for produkter innen møbler, hjem, hus, hage, dyr og kjøkken, får man nå 3%

Hodetelefoner, skjønnhet, musikkinstrumenter fikk man tidligere 6% for, nå 3%.

Mange andre kategorier har blitt dumpet helt ned på 1%.

Litt dårlig fra før

Amazon har tidligere fått kritikk for flere ting som ikke har vært helt bra.

 • De har fra før verdens minste cookie tid som kun varer i 24 timer noe som betyr at selv om en person velger å handle produktet du har promotert etter ett døgn, får du ingenting og hele fortjenesten går i lomma på Amazon. De fleste andre programmer har rundt 30 dagers sporingstid noe som blir mer rettferdig.
 • De har brukt veldig mye tid, ressurser og energi på å hindre familie og venner fra å handle via en persons affiliate lenker. Slik jeg ser det betyr det ikke noe om man inviterer en villt fremmed til å handle der, eller en bekjent. Et salg er et salg. Det har gått så langt at folk har blitt sperret ute fra programmet fordi de har latt venner handle der. Slike ting er ingen stor issue i de flest andre nettverk og programmer.
 • Man ble «tvunget» til å klare et salg, eller kjøpe noe selv, innen de 3 første medlemsmånedene for ikke å bli kastet ut. Som regel skal det gå greit å selge noe innen denne tiden, men som alle vet tar affiliate markedsføring tid og det kan fort gå mange måneder før man gjør sitt første salg.
 • Folk har blitt utestengt på veldig vagt grunnlag uten mulighet for å kunne stille spørsmålstegn ved dette eller få avgjørelsen snud..

Så hva er trikset hvis man ikke liker dette?

Variasjon

Wealthy Affiliate går nå ut og anbefaler å satse på andre affiliate programmer. Det er altså viktigere enn noen gang å ikke legge alle eggene i en Amazon-kurv. Det er tusenvis av private programmer som gir langt bedre provisjon og har mye lenger sporsingstid på cookien.

For utenlandske nettsteder er disse store nettverkene lure å sjekke ut:

For norske sider har jeg tidligere anbefalt denne fine listen over nettverk med norske affiliate programmer:

 1. Tradetracker
 2. Adtraction
 3. Tradedoubler
 4. Adrecord
 5. Daisycon
 6. Partner Ads
 7. Awin
 8. Adservice
 9. Webgains
 10. Orionmedia

del_twitterdel_facebook

Min satsning

Jeg tjener fortsatt penger med Amazon, og kommer ikke til å slutte med det, men jeg satser mer og mer på det norske markedet. Selv er jeg veldig fornøyd med at jeg for noen år siden startet å lage sider på norsk og det er her min hovedsatsing nå ligger. Som jeg har sagt før; Det er litt færre kunder, men mye enklere å drive med søkemotoroptimalisering å karre seg gøyt opp i Google søkene.

Hva synes du om Amazon sine kutt? Bruker du dem fortsatt eller vurderer du å bytte til noe annet? Skriv gjerne en kommentar rett under her.

Mine erfaringer med affiliatenettverket TradeTracker
5 gode verktøy for norsk søkeordsanalyse!